Štamgast & Gurmán
GurmanTV
Medoks Spot

Jednohubky

GASTRONOMICKÉ SLAVNOSTI V LITOMYŠLI

GASTRONOMICKÉ SLAVNOSTI V LITOMYŠLI

11. 04. 2017 - Milovníci dobrého jídla a pití, těšte se. O víkendu 20. a 21. května se v Litomyšli opět uskuteční Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Letošní 6. ročník láká tématem „Knedlíkya šmorny“ a chce tak připomenout množství způsobů jejich přípravy. Novinkou je večerní irský hodokvas nebo kuchařský kurz, ale nechybí ani tradiční soutěže, oblíbená sousedská husička či školička vaření pro nejmenší. Když se navíc mikrofonu chopí usměvavý moderátor Aleš Cibulka, jsou ingredience pro dobrou zábavu kompletní. Více na www.smetanovalitomysl.cz

MILUJEME JÍDLO NA KARNEVALU CHUTÍ

MILUJEME JÍDLO NA KARNEVALU CHUTÍ

11. 04. 2017 - Karneval chutí 2017 je pestrá nabídka dobrého jídla, pití, ochutnávek, koštu vína, kuchařské show a různých gastronomických lahůdek, které potěší všechny milovníky dobrého jídla ve dnech 21. – 23. dubna 2017 na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Návštěvníci, kteří rádi vaří, se mohou přihlásit do soutěže Milujeme jídlo nebo navštívit některou z restaurací, která zde bude prezentovat umění svých kuchařů. Již tradičně se zde budou také prezentovat školy se svými provozy a prostřou slavností tabuli, letos na téma První republika. Tuto oblíbenou akci, která se koná již pátým rokem, navštěvuje přes 8000 lidí. Více na www.cerna-louka.cz

NA KOLE VINOHRADY UHERSKOHRADIŠŤSKA

NA KOLE VINOHRADY UHERSKOHRADIŠŤSKA

11. 04. 2017 - V sobotu 29. dubna zveme příznivce cyklistiky na 12. ročník otevírání cyklistických stezek. Tato populární akce bude zahájena v 8.30 na Masarykově náměstí v Uh. Hradišti registracemi účastníků, poté budou odstartovány jednotlivé stezky. Dvě trasy jsou určeny pro pěší turistiku. Účastníci akce mohou na trasách navštívit vinné sklípky a atraktivity Slovácka. Od 15.30 bude na náměstí připraven kulturní program. Více na www.uherske-hradiste.cz

OCHUTNEJTE ZE STROMU POZNÁNÍ

OCHUTNEJTE ZE STROMU POZNÁNÍ

15. 03. 2017 - Sochu „Strom poznání“ autorů Otmara a Olgy Olivových můžete shlédnout ve vestibulu Centra Slováckých tradic v Modré u Velehradu, před vstupem do pálenice. Akademický sochař Otmar Oliva byl aktuálně „pasován“ na Rytíře české kultury ministrem Danielem Hermanem za rozvoj etických, kulturních a duchovních hodnot.

VÍTĚZNÁ PIVA ZE ZÁHLINIC

VÍTĚZNÁ PIVA ZE ZÁHLINIC

15. 03. 2017 - Na největší pivovarnické degustační soutěži Zlatá pivní pečeť 2017, která se v únoru uskutečnila v rámci mezinárodního pivního festivalu na výstavišti v Českých Budějovicích, zvítězila piva z Pivovaru Záhlinice hned ve dvou kategoriích. Vídeňský ležák 11% v kategorii Evropský ležák a Sváteční speciál 13% v kategorii Speciální polotmavé pivo z minipivovaru. Lokální pivovar navazuje na tradici původního pivovaru založeného v roce 1895. Vaří zde tradiční české pivo z původních surovin a sladu, který vyrábí ve vlastní sladovně v Záhlinicích. Více na www.zahlinickypivovar.cz

Je libo ústřice?

Vybranou lahůdkou jsou ústřice, které bývají vynášeny zejména kolem svátku svatého Valentýna pro své údajné afrodiziakální účinky. Co se jejich konzumace týká, tak si již zhruba šedesát let před naším letopočtem historik Gaius Sallustius Crispus povzdechl nad ubohými Britony, kteří mají jedinou kvalitu, a to, že produkují ústřice. Pak se však náhled na sliznatou pochoutku s chutí tresčích jater prudce změnil. Charles Diskens vkládá svému Samu Wellerovi do úst větu, že chudoba a ústřice jdou vždy ruku v ruce. Není divu. Tito mlži totiž byli jídlem britských a amerických dělníků, kteří z nich jen s největší námahou dobývali poživatelné maso, jež je navíc nutričně nepříliš vydatné. Změnu přineslo až 19. století. Odtud pak už byl jen malý kousek k úplné přeměně v drahou lahůdku (zdroj časopis Živá historie 1-2/2014, čl. Humra ani ve vězení, Mgr. Jitka Cíhová).

Z historie gastronomie

Přibližně kolem roku 120 n. l. vznikla „Akademie kulinárního umění“, provozována římskými šéfkuchaři. Vyšší společnost se scházela v lázních, kde byly formou banketu poskytovány stravovací služby. Toto období se proslavilo formou nezřízeného hodování vleže, tzv. „Luculuskými hody“. Velkým zlomem bylo objevení Nového světa v roce 1492 Kryštofem Kolumbem. Na jídelníčcích se objevila rajčata, brambory, kakao, vanilka, slunečnice, ale také chilli, papriky a kukuřice. Popularitu si v Evropě koncem 16. století získalo podávání kávy a čaje. V 17. století se gastronomie dočkala nevídaného rozkvětu. Hostiny pořádané šlechtou se podobaly divadelnímu představení. Ve šlechtických sídlech vznikaly kuchyně s příslušnými skladovacími prostory a vinnými sklepy. Chudí obyvatelé však žili z milodarů, navštěvovali levné krčmy s nabídkou omezenou na maso, chléb a pivo. Nejzávažnějším středověkým a raně novověkým problémem byla hygiena. 
Více zde: http://www.varenijeumeni.cz/gastronomie/historie-gastronomie/

Další jednohubky

MLADÍ GASTRONOMIČTÍ ODBORNÍCI OPĚT POMĚŘÍ SVÉ SÍLY
MLADÍ GASTRONOMIČTÍ ODBORNÍCI OPĚT POMĚŘÍ SVÉ SÍLY

30. 12. 2014 - Již po jednadvacáté budou soutěžit studenti...

Skorosilvestr mezi rybami
Skorosilvestr mezi rybami

30. 12. 2014 - MODRÁ - Proč je skvělé vypravit dnes do Modré?...

SILVESTR NA 9EVÍTCE
SILVESTR NA 9EVÍTCE

23. 12. 2014 - ZLÍN - Ještě nevíte, kde oslavíte letošního...

OBĚDY PRO ŠKOLÁKY
OBĚDY PRO ŠKOLÁKY

23. 12. 2014 - Jsou děti, které nechodí na obědy do školní jídelny,...

Culturea už zná destinace pro rok 2015
Culturea už zná destinace pro rok 2015

18. 12. 2014 - ZLÍN - Mladý projekt Culturea pořádají...

Starbucks dobyl také Brno
Starbucks dobyl také Brno

18. 12. 2014 - BRNO - Největší prodejci mléka na světě. I takto se...

Tradiční jarmark na Hradisku - zábava i dárky na poslední chvíli
Tradiční jarmark na Hradisku - zábava i dárky na poslední chvíli

16. 12. 2014 - HRADISKO/ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Zveme Vás na...

Zobrazit všechny zbývající jednohubky
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
Ogar Hotel a valašský šenk     Hotel La Fresca     zlin.cz    
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2017, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz