Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE
GurmanTV
Medoks Spot

Jednohubky

Je libo ústřice?

Vybranou lahůdkou jsou ústřice, které bývají vynášeny zejména kolem svátku svatého Valentýna pro své údajné afrodiziakální účinky. Co se jejich konzumace týká, tak si již zhruba šedesát let před naším letopočtem historik Gaius Sallustius Crispus povzdechl nad ubohými Britony, kteří mají jedinou kvalitu, a to, že produkují ústřice. Pak se však náhled na sliznatou pochoutku s chutí tresčích jater prudce změnil. Charles Diskens vkládá svému Samu Wellerovi do úst větu, že chudoba a ústřice jdou vždy ruku v ruce. Není divu. Tito mlži totiž byli jídlem britských a amerických dělníků, kteří z nich jen s největší námahou dobývali poživatelné maso, jež je navíc nutričně nepříliš vydatné. Změnu přineslo až 19. století. Odtud pak už byl jen malý kousek k úplné přeměně v drahou lahůdku (zdroj časopis Živá historie 1-2/2014, čl. Humra ani ve vězení, Mgr. Jitka Cíhová).

Z historie gastronomie

Přibližně kolem roku 120 n. l. vznikla „Akademie kulinárního umění“, provozována římskými šéfkuchaři. Vyšší společnost se scházela v lázních, kde byly formou banketu poskytovány stravovací služby. Toto období se proslavilo formou nezřízeného hodování vleže, tzv. „Luculuskými hody“. Velkým zlomem bylo objevení Nového světa v roce 1492 Kryštofem Kolumbem. Na jídelníčcích se objevila rajčata, brambory, kakao, vanilka, slunečnice, ale také chilli, papriky a kukuřice. Popularitu si v Evropě koncem 16. století získalo podávání kávy a čaje. V 17. století se gastronomie dočkala nevídaného rozkvětu. Hostiny pořádané šlechtou se podobaly divadelnímu představení. Ve šlechtických sídlech vznikaly kuchyně s příslušnými skladovacími prostory a vinnými sklepy. Chudí obyvatelé však žili z milodarů, navštěvovali levné krčmy s nabídkou omezenou na maso, chléb a pivo. Nejzávažnějším středověkým a raně novověkým problémem byla hygiena. 
Více zde: http://www.varenijeumeni.cz/gastronomie/historie-gastronomie/

Včelarská baňka

Včelarská baňka

8. 1. 2015 - VČELARY - XIV. košt slivovice zní jako skvělý program - uvidíte sami, pokud se zúčastníte sobotní akce v KD Včelary, která se koná od 20 hodin. Degustaci doprovodí cimbálová muzika Včelaran.

Uherské Hradiště bude plesat tuto sobotu

Uherské Hradiště bude plesat tuto sobotu

8. 1. 2015 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Program sobotního reprezentačního plesu zpestří Melody Gentleman, Pavel Helan Band, TK Rokaso, CM Sudovjan a Světlana Nálepková. A pro nás, gurmány, je připravena degustace regionálních vín, občerstvení, raut a navíc bohatá tombola.

Zvonice na Soláni zve na první letošní koncert

Zvonice na Soláni zve na první letošní koncert

6. 1. 2015 – Oblíbená Zvonice na Soláni na Vsetínsku zve na první letošní akci: V sobotu 10. ledna se zde uskuteční Novoroční koncert. V 15:00 zazpívá pěvecký sbor Základní školy Velké Karlovice a V 15:30 zazní koledy, vánoční písně a poezie nejen z Evropy, ale i zámoří. „Nahlédneme také do soukromí génia české hudby Antonína Dvořáka,“ prozradila Alena Vašutová z pořádajícího Sdružení pro rozvoj Soláně. Koncert mohou návštěvníci Zvonice spojit s prohlídkou výstavy Vyšívání jehlou a dlátem, která představuje díla tří generací vyšívaček zuberské výšivky. Doplňují ji unikátní dřevořezby. Výstava potrvá do středy 14. ledna. www.vychodni-morava.cz

Plesová sezóna odstartovala

Plesová sezóna odstartovala

6. 1. 2015 – Plesová sezona se rozbíhá. Sobota 10. ledna nabízí v regionu hned tři akce. V Klubu kultury v Uherském Hradišti pořádají už XXIV. reprezentační ples města, který začne v 19:30. Návštěvníci se mohou těšit na Melody Gentleman, Pavel Helan Band, Taneční klub Rokaso, cimbálovou muziku Sudovjan a hosta, kterým bude Světlana Nálepková. V programu se také uskuteční degustace regionálních vín, připraven bude raut, občerstvení a bohatá tombola. Tančit se bude v i Kulturním domě v Brumově – Bylnici na Zlínsku. Sobotní večer zde bude patřit tradičnímu plesu Svazu skautů a skautek. Program začne v 20:00. V Luhačovicích chystají Ples Zálesí, navštívit jej bude možné od 20:00 v sále Rondo Městského domu kultury Elektra. V programu vystoupí Rivieras show band a cimbálová muzika Malé Zálesí. www.vychodni-morava.cz

MLADÍ GASTRONOMIČTÍ ODBORNÍCI OPĚT POMĚŘÍ SVÉ SÍLY

MLADÍ GASTRONOMIČTÍ ODBORNÍCI OPĚT POMĚŘÍ SVÉ SÍLY

30. 12. 2014 - Již po jednadvacáté budou soutěžit studenti gastronomických oborů vednech 15. – 17. ledna 2015 na brněnském výstavišti, kde Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a Veletrhy Brno a. s. pořádají mezinárodní finálesoutěže Gastro Junior Brno 2015 – Bidvest Cup. Již tradičně tuto soutěž organizuje Střední škola potravinářská, obchodu a služeb Brno. Odborným garantemjsou Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků ČR.

Další jednohubky

Skorosilvestr mezi rybami
Skorosilvestr mezi rybami

30. 12. 2014 - MODRÁ - Proč je skvělé vypravit dnes do Modré?...

SILVESTR NA 9EVÍTCE
SILVESTR NA 9EVÍTCE

23. 12. 2014 - ZLÍN - Ještě nevíte, kde oslavíte letošního...

OBĚDY PRO ŠKOLÁKY
OBĚDY PRO ŠKOLÁKY

23. 12. 2014 - Jsou děti, které nechodí na obědy do školní jídelny,...

Culturea už zná destinace pro rok 2015
Culturea už zná destinace pro rok 2015

18. 12. 2014 - ZLÍN - Mladý projekt Culturea pořádají...

Starbucks dobyl také Brno
Starbucks dobyl také Brno

18. 12. 2014 - BRNO - Největší prodejci mléka na světě. I takto se...

Tradiční jarmark na Hradisku - zábava i dárky na poslední chvíli
Tradiční jarmark na Hradisku - zábava i dárky na poslední chvíli

16. 12. 2014 - HRADISKO/ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Zveme Vás na...

Vánoční trhy v Karolince slibují gurmánský ráj
Vánoční trhy v Karolince slibují gurmánský ráj

16. 12. 2014 - KAROLINKA - V pátek 19. 12. se na Radničním náměstí...

Zobrazit všechny zbývající jednohubky
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
Ogar Hotel a valašský šenk     Hotel La Fresca     zlin.cz    
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2017, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz