Štamgast & Gurmán
GurmanTV
Medoks Spot

Jednohubky

Je libo ústřice?

Vybranou lahůdkou jsou ústřice, které bývají vynášeny zejména kolem svátku svatého Valentýna pro své údajné afrodiziakální účinky. Co se jejich konzumace týká, tak si již zhruba šedesát let před naším letopočtem historik Gaius Sallustius Crispus povzdechl nad ubohými Britony, kteří mají jedinou kvalitu, a to, že produkují ústřice. Pak se však náhled na sliznatou pochoutku s chutí tresčích jater prudce změnil. Charles Diskens vkládá svému Samu Wellerovi do úst větu, že chudoba a ústřice jdou vždy ruku v ruce. Není divu. Tito mlži totiž byli jídlem britských a amerických dělníků, kteří z nich jen s největší námahou dobývali poživatelné maso, jež je navíc nutričně nepříliš vydatné. Změnu přineslo až 19. století. Odtud pak už byl jen malý kousek k úplné přeměně v drahou lahůdku (zdroj časopis Živá historie 1-2/2014, čl. Humra ani ve vězení, Mgr. Jitka Cíhová).

Z historie gastronomie

Přibližně kolem roku 120 n. l. vznikla „Akademie kulinárního umění“, provozována římskými šéfkuchaři. Vyšší společnost se scházela v lázních, kde byly formou banketu poskytovány stravovací služby. Toto období se proslavilo formou nezřízeného hodování vleže, tzv. „Luculuskými hody“. Velkým zlomem bylo objevení Nového světa v roce 1492 Kryštofem Kolumbem. Na jídelníčcích se objevila rajčata, brambory, kakao, vanilka, slunečnice, ale také chilli, papriky a kukuřice. Popularitu si v Evropě koncem 16. století získalo podávání kávy a čaje. V 17. století se gastronomie dočkala nevídaného rozkvětu. Hostiny pořádané šlechtou se podobaly divadelnímu představení. Ve šlechtických sídlech vznikaly kuchyně s příslušnými skladovacími prostory a vinnými sklepy. Chudí obyvatelé však žili z milodarů, navštěvovali levné krčmy s nabídkou omezenou na maso, chléb a pivo. Nejzávažnějším středověkým a raně novověkým problémem byla hygiena. 
Více zde: http://www.varenijeumeni.cz/gastronomie/historie-gastronomie/

MLADÍ GASTRONOMIČTÍ ODBORNÍCI OPĚT POMĚŘÍ SVÉ SÍLY

MLADÍ GASTRONOMIČTÍ ODBORNÍCI OPĚT POMĚŘÍ SVÉ SÍLY

30. 12. 2014 - Již po jednadvacáté budou soutěžit studenti gastronomických oborů vednech 15. – 17. ledna 2015 na brněnském výstavišti, kde Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a Veletrhy Brno a. s. pořádají mezinárodní finálesoutěže Gastro Junior Brno 2015 – Bidvest Cup. Již tradičně tuto soutěž organizuje Střední škola potravinářská, obchodu a služeb Brno. Odborným garantemjsou Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků ČR.

Skorosilvestr mezi rybami

Skorosilvestr mezi rybami

30. 12. 2014 - MODRÁ - Proč je skvělé vypravit dnes do Modré? Protože vás tam čeká prohlídka sladkovodní a botanické expozice okořeněná sváteční atmosférou. Vůně bylinek z „babiččiny zahrádky“, losování o drobné ceny několikrát denně, zajímavosti o kaprovi, kapří „chlapíci“ k vidění v expozičním jezeře, výtvarné tvoření pro děti a další drobná překvapení. Více na www.zivavodamodra.cz

SILVESTR NA 9EVÍTCE

SILVESTR NA 9EVÍTCE

23. 12. 2014 - ZLÍN - Ještě nevíte, kde oslavíte letošního Silvestra? Přímo v centru Zlína pro vás připravila restaurace 9evítka velkou silvestrovskou jízdu. O zábavu se postará DJ, který vám zahrajei na přání. Celý večer budete moci ochutnávat dobroty z připraveného rautu. Příchod Nového roku pak oslavíte půlnočním přípitkem. A jestli se vás bude štěstí držet i v novém roce? To sivyzkoušíte hned při novoroční tombole, kdy se slosují všechny silvestrovské vstupenky. Více na www.9evitka.cz

OBĚDY PRO ŠKOLÁKY

OBĚDY PRO ŠKOLÁKY

23. 12. 2014 - Jsou děti, které nechodí na obědy do školní jídelny, protože jim tam zkrátka nechutná. A jsou děti, které tam nemohou chodit, protože na to jejich rodiče už nemají peníze. V rámci projektu Obědy pro školáky se snaží obecně prospěšná společnost Světýlko z finančních darů a příspěvků financovat teplé obědy ve škole dětem ze sociálně slabých rodin. K 11. listopadu 2014 tak mohlo díky dárcům začít chodit na teplé obědy ve škole 71 dětí. Jakoukoliv částkou můžete podpořit i vy tento projekt darem na účet 233868978/0300, VS: 28276604 nebo nákupem na webu charitativniaukce.cz. Více na www.svetylko.info

Culturea už zná destinace pro rok 2015

Culturea už zná destinace pro rok 2015

18. 12. 2014 - ZLÍN - Mladý projekt Culturea pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. V loňském roce jsme se společně podívali do Indie a Velké Británie a i v roce 2015 s námi můžete cestovat, aniž byste si museli balit kufry. Culturea je tady znovu a tentokrát na pomyslném zlatém podnose přináší magicky noblesní Francii a divoce temperamentní Brazílii. Třetí ročník projektu se koná 28. a 29. dubna 2015 a Štamgast s Gurmánem budou u toho!

Další jednohubky

Starbucks dobyl také Brno
Starbucks dobyl také Brno

18. 12. 2014 - BRNO - Největší prodejci mléka na světě. I takto se...

Tradiční jarmark na Hradisku - zábava i dárky na poslední chvíli
Tradiční jarmark na Hradisku - zábava i dárky na poslední chvíli

16. 12. 2014 - HRADISKO/ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Zveme Vás na...

Vánoční trhy v Karolince slibují gurmánský ráj
Vánoční trhy v Karolince slibují gurmánský ráj

16. 12. 2014 - KAROLINKA - V pátek 19. 12. se na Radničním náměstí...

Veselé vánoční trhy ve Vizovicích
Veselé vánoční trhy ve Vizovicích

11. 12. 2014 - VIZOVICE - Vánoční trhy pořádají v sobotu i na...

Univerzální dárek? Kvalitní čokoláda!
Univerzální dárek? Kvalitní čokoláda!

11. 12. 2014 - Kvalitní čokolády jsou výborné, rozmanitých...

Adventní trhy poprvé i v Uherském Brodě
Adventní trhy poprvé i v Uherském Brodě

9. 12. 2014 - UHERSKÝ BROD - Letos poprvé se dočkají adventních...

Pečení a zdobení perníčků na Soláni
Pečení a zdobení perníčků na Soláni

9. 12. 2014 - Na pečení a zdobení perníčků láká Zvonice na Soláni v...

Zobrazit všechny zbývající jednohubky
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
Ogar Hotel a valašský šenk     Hotel La Fresca     zlin.cz    
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2017, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz